A Diablo IV és a mikrotranzakciók

Noha a Blizzard különféle interjúkban kissé óvatos volt ezzel a témával kapcsolatban, kiderült, hogy valójában mikrotranzakciókat terveznek a játékban

A Diablo IV és a mikrotranzakciók

Noha a Blizzard különféle interjúkban kissé óvatos volt ezzel a témával kapcsolatban, kiderült, hogy valójában mikrotranzakciókat terveznek a játékban. Erre vonatkozóan különálló forrásokból van információ, kezdve Quin69 eredeti interjújával, Joe Shely vezető tervezővel:

"A Diablo 4 alapjátékként lesz elérhető, kiegészítőKET fogunk kiadni hozzá. A játék során kozmetikai elemeket is lehet szerezni. Nagyon korai még... de IGEN."

Nem igazán kellett megerősíteni, hogy tudjuk, hogy lesznek mikrotranzakciók (a továbbiakban MTX) a játékban, mivel a Blizzconon, Diablo 4: Unveiled panelen bemutatott ló-testreszabási rendszer elég határozott jel volt, és egy olyan játék, mint a Diablo, elég jól illeszkedik a kozmetikai elemek koncepciójához.

Shely azt is megismételte, amit több különböző interjúban és panelben is hallottunk, ahol nagyon határozottan kijelentették, hogy a játékban nem lehet majd vásárolni sebzést befolyásoló dolgokat. Mivel azt is megerősítették, hogy az aukciós ház nem tér vissza, és a játék legerősebb felszerelései nem lesznek forgalomképesek, úgy tűnik, hogy valóban a játékosnak kell megszerezniük a legjobb felszerelést. Nem tudják még, hogy milyen formában lesznek megoldva a kozmetikai MTX-ek, de példakéntként említette a lópáncélzatot és a testreszabást. Kijelenthetjük, hogy legalább van valami ötletük.

Sokan nagyon ellenzik az MTX bármilyen formáját a Diablo játékban, de mint minden, ez is a kivitelezésen múlik. A megvásárolható kozmetikai itemek lesznek a játék legszebb felszerelései? Háttérbe szorítják-e a végjátékot és a legerősebb felszerelést, amelyért keményen kell dolgozni, hogy megszerezzük? Vagy csak különböző lehetőségek és esetleg olyan dolgok lesznek, amelyek nem befolyásolják a tényleges felszerelést. Kizárható az ázsiai MMO-vonal, ahol egy fantasy RPG-ban hirtelen modern rendőrruhát és egyéb játékidegen kinézeteket lehet kapni.

A múltban igazán jól működött a Destiny modell, ahol a kozmetikumok nagy része megszerezhető volt, ha két külön valutával a vásároltunk: valódi pénzért és a játékban megkereshetőért. A lényeg az, hogy bár mindenki (helyesen) visszalép a mikrotranzakciók puszta említésére, valójában hasznos lehet egy játék számára, ha helyesen hajtják végre - a Diablo 3-at sokkal tovább frissítették és fejlesztették volna, ha folyamatos bevételi forrása lenne, talán még egy második bővítést kap, és valóban olyan szörnyű lett volna, ha a játékosok megvásárolhatták volna a szárnyakat, portrékat vagy hasonlókat?

Ami a Diablo 4-et illeti, a már egyértelműen tervezett ló-kozmetikumok mellett rengeteg lehetőség van arra, hogy az MTX-ekkel jó irányba menjenek el, elkerülve azokat a problémákat, amelyeket az igazán jól kinéző felszerelések árusítása okozhat. Rengeteg olyan dolgot hozzáadhatnak, amelyek egyáltalán nem befolyásolják a játékot, például: fejek testreszabása, hegek, tetoválások, bannerek, portrékeretek, felhasználói felület-testreszabás és még sok más. Biztos, hogy a cinikusok azt gondolják, hogy a Blizzard egyik legfontosabb célja a Diablo 4 megosztott világában az, hogy a kozmetikai itemeket értékesebbé tegyék, mivel véletlenszerű emberek találkoznak majd, de ha ez is lenne a helyzet, rendben lehet, amíg nem viszik túlzásba.

Mindenesetre van mód arra, hogy jól csinálják az MTX-eket, és figyelembe véve, hogy a Blizzard mennyire fordít figyelmet a közösség kívánságaira, a Diablo 4 viszonylag sértetlenül kijuthat az MTX-trutyiból, és még jól is kijöhet belőle.

Forrás: Icy-Veins

Fordítás: CsZCsaba