Az Ethereal fegyverek farmolása a Diablo III-ban

Az Ethereal fegyverek farmolása a Diablo III-ban

Az Ethereal fegyverek a Diablo III-ban olyan erős és ritka tárgyak, amelyek csak a 24. Seasonban találhatók meg. Hihetetlen statokkal, véletlenszerű legendás tulajdonsággal és egy osztályspecifikus passzív képességgel rendelkeznek. Bár eltűnnek a Season után, örökre megőrizhető a transzmog, ha megtaláljuk mind a 21 fegyvert (mind a 7 osztályban 3 db). Aki nem atomkocka szinten játszik a Diablo III-al, annak valószínűleg nem lesz ideje végtelen farmolásra ezért a jutalomért, de szerencsére van egy kiskapu, amely a Maxroll-on olvasható és amelynek magyar változata a következő.

Az ethereal tárgyak jellemzői:

 • Az Ethereal tárgyak accounthoz kötöttek és csak szörnyek, ládák és széttörhető tárgyak dobhatják ki őket, de nem szükséges, hogy a karakterünk 70-es szintű legyen.
 • Nem lehet megszerezni őket a Kanai-kockából vagy Kadalán keresztül.
 • Osztályonként 3 egyedi Ethereal van. Mindegyik rögzített statokkal, valamit egy karakterspecifikus véletlenszerű legendás fegyver-tulajdonsággal és egy véletlen, a karakterünknek megfelelő passzív skillel rendelkezik.
 • Egyszerre csak egy Ethereal hordható.
 • Nem veszítenek a tartósságukból (Ignore Durability loss).
 • Az Ethereal fegyvereken szereplő legendás tulajdonságok és passzív skillek nem halmozódhatnak (stack) a Kanai’s Cube-ban lévő hasonló képességekkel, a viselt itemekkkel és a skillekkel.
 • Az Etherealok nem enchantolhatók, nem transzmogolhatók, nem festhetők, nem reforge-olhatók és nem eladhatók.
 • Lehet őket augmentelni.
 • Azok a játékosok, akik a Season 24 során mind a 21 tárgyat összegyűjtik, a „Feat of Strength, Ethereal Recollection” nevű jutalomban részesülnek. Vagyis egy „éteri” transmog opciót kapnak a jövőbeli szezonális és nem szezonális játékhoz (frissítés: ez a jutalom a PTR-ben nem elérhető).
 • Az Ethereal tárgyak csak a szezonális játékban esnek, és nem kerülnek át a non-season karakterre a season végeztével.
 • Nincs rajtuk socket, de a Ramaladni's Gift item "kilyukasztja" őket.
 • Az Ethereal fegyverek bezúzásakor (Salvage) nagyobb, de random mennyiségű Death Breath és/vagy Forgotten Soul esik, de Greater Rift key is lehetséges.
 • Greater Rift Guardian-tól is kieshet.
 • A drop tartja a szokásos Smart Loot szabályokat, ami azt jelenti, hogy kicsi az esélye, hogy másik karakterosztályhoz is megtalálja az Etherealeket más osztályokhoz.
 • Nem olyan ritkák, mint az Ancient vagy a Primal Ancient tárgyak. Ezek egyedi tárgyak.

Mindez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb az esélye annak, hogy alacsony szinten találunk Ethereal fegyvert (~ 16% esély), mint 70-es szinten (~ 1% esély). A Loot táblán látszik, hogy 31-es szintnél van egy komoly törés, ami megnehezíti az Ethereal tárgyak megtalálását ezen a ponton túl. Ezt a kiskaput nevetségesen könnyű kihasználni.


Látható, hogy egy 12-es szintű DH-nak 13 lehetséges legendary lootja van, míg egy 70-es szintűnek már lényegesen több, 196

 

Stratégiák

Két fő módszer létezik az Ethereal tárgyak megtalálásában, a célkitűzésünk alapján. Az egyik módszerrel egy szempillantás alatt megtalálhatjuk őket és elérjük a transzmog jutalmat, de maguk a fegyverek alacsony szintűek és gyengék lesznek. A másik módszerrel felkutathatjuk a pusztító fegyvereket, amelyekre szükségünk lesz a végjátékban, de ezeket nehezebb megtalálni.

 

A szintrögzítéses módszer

Ez a leggyorsabb módja az Ethereal fegyverek megtalálásának, de azok alacsony szintűek lesznek. Csak a transzmog-jutalom megszerzéséhez tudjuk használni ezt a módszert, vagyis abban az esetben ha a fegyvereket nem akarjuk 70. szinten használni. Hogyan tudunk tehát több Ethereal looto elérni? A válasz egyszerű: ha alacsony szinten tudunk maradni, vagyis a loot-táblát alacsonyan tudjuk tartani. Ez nem is olyan nehéz, mint elsőre gondolnánk, az alábbiakban részletesen olvasható lesz, hogyan kell felépíteni a játékot, amelyben a leghatékonyabban farmolhatunk. A 12. szintet érdemes belőni, mert a PTR-tapasztalatok szerint ez a leghatékonyabb, majd a játék indítása után átválthatunk egy másik karakterre, és könnyedén farmolhatunk vele.

A dolog hátulütője az, hogy ehhez egy másik játékos segítségére lesz szükségünk! Ideje tehát összeállni, felhívni a barátokat, és rábeszélni őket a Diablo III 24. évedára! Vagy magkérni valakit a cseten a segítésre, mivel valójában csak 1 percet vesz igénybe az idejéből. Menjünk végig lépésről lépésre egy négyfős csapat példáján keresztül:

 1. Az 1. játékos vadonatúj 1. szintű karaktert készít Normal nehézségen és pontosan 12-re szintezi magát (70-es fegyverrel, Gem of Ease gemmel). Ez legfeljebb 1 percet vehet igénybe.
 2. Az 1., 2., 3., 4. játékosok elkészítik azokat a karaktereket, amelyekkel szeretnék az Ethereal fegyvereket farmolni és legalább (!) 16-os szintre húzzák őket. Fontos, hogy legalább 4 szinttel magasabbnak kell lennie, mint a játék szintje (12), így a játék nehézségét rögzíteni lehet majd. Nem kell 16-nál magasabbra menni, ha nem akarnak, mert ez nem sokat számít. Mindannyiuknak rendelkezniük kell egy 70-es szintű fegyverrel és egy 25-ös szintű Gem of Ease gemmel, a gyors haladás érdekében.
 3. Az 1. játékos a 12. szintű karakterével készít egy játékot Torment VI-on, és meghívja a 2., 3., 4. játékost, hogy csatlakozzanak a 16+ szintű Ethereal-farm karakterükkel.
 4. Az 1. játékos a 12. szintű karakterével elhagyja a játékot, és visszacsatlakozik a 16-os szintűvel.
 5. A játék most a 12. szintű lesz és rögzül is ezen a szinten, ahol az Ethereal-lootnak lényegesen nagyobb az esélye.
 6. Miután mindenki megtalálta az Ethereal fegyvereket, a 2–4. lépést addig kell ismételni, amíg az összes Ethereal tárgyat ki nem farmolta a csapat az összes karakterosztályhoz.

Az Ethereal loot esélye karakterosztályonként 12-es, illetve 70-es szinten:

 • Barbár: 9.0% / ~1%
 • Crusader: 10.1% / ~1%
 • Demon Hunter: 15.9% / ~1%
 • Monk: 8.6% / ~1%
 • Necromancer: 11.5% / ~1%
 • Witch Doctor: 9.7% / ~1%
 • Wizard: 10.5% / ~1%

Bármilyen játékelem játszató: Rift, Cow level, Vault, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ha új játékot indítunk, akkor újra el kell készítenünk a szintet, hogy megkaphassuk a fokozott Ethereal-esélyt.

A farm-karakter kiépítés rendkívül egyszerű. Az első lépés a Gem of Ease gem felszintezése 25-re, ha ez megvan, akkor bármilyen 70-es szintű fegyverbe helyezve az a fegyver hordható lesz. Egy ilyen erős fegyverrel, egy 12. szintű játékban, mindent el tudunk pusztítani még a Torment VI-os nehézségén is. Ráadásul használhatjuk a Kanai’s Cube slotjait is és kioszthatjuk a paragonokat is. Egy utolsó figyelmeztetés a végére: Az így kifarmolt Ethereal-ek 12. szintűek lesznek, így a 70-es szinten használhatatlanok! Ez a módszer egyszerűen arra szolgál, hogy minden karakterosztállyal összegyűjtsük a transzmogokat.

 

Farmolás 70-es szinten

Ha erős Ethereal fegyvereket szeretnénk zsákmányolni az end-game tartalomhoz, akkor azokat egy 70-es szintű játékban kell farmolnunk. Ehhez egy speedfarm-buildre lesz szükségünk és Torment XVI nehézségen kell Nephalem Rifteket, Greater Rifteket futnunk. Sokat. Ahhoz, hogy maximalizálhassuk a Legendary / Ethereal loot óránkénti óránkénti mennyiségét, be kell lőnünk azt a GR szintet, amelyet a karakterünk minden alkalommal 2,5 perc alatt megbízhatóan teljesíthet.

Fontos információ, hogy Greater Rift 90 nehézségen a loot mennyisége eléri a maximumot, ezért nem szabad ennél magasabbra állítani, ha az időveszteséggel jár. Íme a Maxroll által ajánlott speedbuildek karakterosztályonként:

 

Forrás: Maxroll