A Maxroll is otthagyta a Diablo Immortalt

A Maxroll is otthagyta a Diablo Immortalt

A Diablo-közösség meghatározó tartalomkészítői a játék javíthatatlannak vélt hibái miatt zárják be a részleget, az eddigi anyagok még rövid ideig elérhetők lesznek. Íme pár mondat a közleményükből:

A Maxroll csapata olyan játékokkal foglalkozik, amelyeket szenvedéllyel használ. Nagy reményeket fűztünk a Blizzard Diablo Immortal megjelenéséhez, mivel új közönséget és játékosgenerációt vonzhat egy általunk kedvelt franchise-hoz. Csapatunk két éven keresztül (a közösséggel együtt) alaposan tesztelte a Tech Alpha, a Closed Alpha és a Closed Beta verziókat, és arra a következtetésre jutott, hogy az alapjátékból valami nagyszerűt lehet formálni. Rengeteg visszajelzést adtunk ezekben a tesztelési fázisokban, hogy a Diablo Immortal a lehető legjobb játék legyen. Nehéz szívvel azonban ma bejelentjük a Maxroll Diablo Immortal ágának bezárását.

A Diablo Immortal mobilra és PC-re is megjelent és sajnos a legrosszabb félelmeink beteljesültek a start után. Sok kulcsfontosságú probléma még mindig nincs megoldva, és a Free-To-Play élmény rosszabb, mint azt valaha is elképzeltük. A Shop lehetővé teszi a játékosoknak, hogy végtelen Resonance és Combat Ratinget szerezzenek, és akár az 5 csillagos Legendary Gemeket is közvetlenül eladják. Az újonnan bevezetett Paragon korlátok a gear fejlesztésén és a rejtett korlátozások gyakorlatilag az összes zsákmányolt tárgyon, csökkentették az ösztönzést a játékra. Mivel néhány napi küldetésen kívül nincs mit játszani, a játékosok gyorsan elvesztették érdeklődésüket.

Mindvégig tudtuk, hogy a játék Pay-to-Win lesz, és egy dédelgetett franchise bevezetése a mobilpiacra minden bizonnyal kihívásokat fog jelenteni mind a fejlesztők, mind a közösség számára. Azt terveztük, hogy felülkerekedünk ezeken az aggodalmakon és a legtöbbet hozzuk ki abból, amit egy rengeteg lehetőségt rejtő jó alapjátéknak gondoltunk. A megjelenés után azonban nem is lehettünk volna csalódottabbak.

Soha nem könnyű eltávolodni valamitől, amibe sok időt fordítottál. Felelősnek érezzük azonban magunkat azokért a játékokért, amelyeket támogatunk. A Maxroll azért létezik, hogy szolgáltatást nyújtsunk közösségünk tagjainak, és kötelességünknek tartjuk, hogy jó munkát végezzünk. Mint ilyen szolgáltató, nem tudunk jóhiszeműen tovább foglalkozni ezzel a játékkal.

A döntés

Egy olyan játék lemondása, amelybe összesen több mint 10000 órányi munkát (és rengeteg fejlesztői pénzt) fektettünk bele, nem olyan könnyű dolog. Valójában még soha nem hagytunk abba játékot. Sajnos az alábbiakban kiemelt közelmúltbeli események erre a döntésre késztettek bennünket:

Gazdasági szerkezet. Ez a legnagyobb oka annak, hogy leállítjuk a Diablo Immortal támogatását. A Pay-To-Win rendszer nagymértékben meghaladja a mobiljátékok normáinak számító mértéket. A szerencsejáték-függőségek valódiak, és teljesen tönkretehetnek egy életet. Még ha a játékosok 99%-ának tökéletes kontrollja is van, még mindig nem tudjuk, hogy mi történik a másik 1%-kal. Ez teljesen ellentétes az értékeinkkel, és nem leszünk többé részei ennek.

Elszakadás és a közösségi reakció. Az induláskor érzett csalódás összhangban van a közösségével. Nem csak a P2W szemszögéből, hanem magáról a játékról is. Bár nem vagyunk játéktervezők, közel 2 év tesztelés és visszajelzés után el sem hisszük, hogy ez a játék állapota.

Kifizetődő játékmenet. A Hell I nehézségtől a Hell II-ig és tovább, a fejlődésed gyakorlatilag megáll. Naponta több mint 8 órát játszhatsz (a rengeteg rejtett korlát ellenére) 5, 10, 15 Combat Rating frissítésért, vagy elmehetsz a Shopba és sokkal többet kapsz. Szörnyű érzés, ami kioltja a motivációt a bejelentkezéshez.

A pénz nem minden. Még rossz fogadtatás mellett is az Immortal részlegünk termelne bevételt. Az élet azonban többről szól, mint a pénzről, helyesen akarunk cselekedni és ragaszkodunk alapvető értékeinkhez. A 1,5 évnyi közös munka, a fejlesztési idő és a költségek elvesznek ugyan, de úgy hisszük, hogy ez a helyes lépés.

A javítás hiánya. Csapatunk megvitatta azt a kérdést, hogy "Mire lenne szükség ahhoz, hogy újra megnyithassuk az Immortal részleget?". Eltekintve attól, hogy szigorúan korlátozzuk a végtelen Pay-to-Win rendszert, és valódi esélyt adunk a Free-to-Play játékosoknak, nem látunk előre vezető utat. Azért döntöttünk úgy, hogy az első nagyobb frissítés előtt leállítjuk a szekciót, mert nem gondoljuk, hogy a Blizzard elég erős megoldást valósítana meg ahhoz, hogy valóban áthidalja ezt a szakadékot.

A fiók bezárása

A közösségünk mindennél fontosabb számunkra, ezért az összes útmutatót rövid ideig elérhetővé tesszük az oldalon (további frissítés nem történik). Bárki megtalálja és elolvashatja a cikkeket ha információra van szüksége.

 

Forrás: Maxroll