Itemek

Fejlődés közben nem érdemes sokat szöszölni az itemekkel, de 70-es szint felett (főleg a legendary és a set itemek tekintetében) alaposan meg kell néznünk, mit veszünk fel.

Itemek

A Diablo III-ban az itemek rendkívül sokfélék lehetnek: A legnagyobb csoport a viselhető itemeké, de van rengeteg speciális item is a játékban.

1. Speciális itemek

Materialok

Lehetnek normal, magic, rare illetve legendary osztályúak és használatukat tekintve lehetnek crafting materialok, bounty materialok és essence-ek.

A crafting materialok felhasználhatósága a legsokoldalúbb, a különböző viselhető itemek legyártásában van komoly szerepük, ezért fontos gyűjteni őket. Lootolható itemekről van szó, de bizonyos fajtáikat a viselhető itemek betörésekor (Salvage opció a Blacksmith-nél) is meg lehet szerezni. A crafting materialok a következők:

  • Reusable Parts: fehér, normal típusú itemek betörésekor, illetve lootból esik (Fontos információ, hogy 1-1 normal item betörésekor 9db ilyen material képződik, míg a többi típusú item betörése nem eredméynez ilyen mennyiséget. Mivel a Kanai's Cube-ban egy az egyben konvertálható a fehér, a kék és a sárga material, így érdemes a normal típusú viselhető itemeket farmolni.)
  • Arcane Dust: kék, magic típusú itemek betörésekor, illetve lootból esik
  • Veiled Crystal: sárga, rare típusú itemek betörésekor, illetve lootból esik
  • Forgotten Soul: barna, legendary típusú itemek betörésekor, illetve lootból esik
  • Death's Breath: speciális craft material, csak elit vagy boss-mobok leölésekor lootlható

Demonic Organ: az Infernal Machin-nal nyitható portálokban található über-bossok által dobbott materialok. A Hellfire Ring és a Hellfire amulett gyártásához kellenek:

  • Leoric's Regret
  • Vial of Putridness
  • Idol of Terror
  • Heart of Fright

Staff of Herding materialok: A Whimsyshire pályát nyitó bot craftolásához szükséges materialok:

  • Black Mushroom
  • Leoric's Shinbone
  • Wirt's Bell
  • Liquid Rainbow
  • Gibbering Gemstone

A bounty materialkok is crafting materialok tulajdonképpen. Adventure módban lehet farmolni ezeket, a bounty feladatok végrehajtásával. Ezek a materialok nagyon fontos részei az endgame-nek, jobb itemek készítéséhez elengedhetetlenek, így a gyűjtésük szükséges. A bountyk-ról külön cikk készült, így azokat nem részletezzük most, a lényeg, hogy minden fejezetben (act) található egy feladatsor és ezeket végrehajtva a kapott ládából minden fejezetben külön-külön materialt tudunk kinyerni. Ezek a következők:

  • Khanduran Rune
  • Caldeum Nightshade
  • Arreat War Tapestry
  • Corrupted Angel Flesh
  • Westmarch Holy Water

Az essence-k nem crafting materialok, a gemek (nem legendary gemek!) típusának konvertálását tudjuk vbelük elvégezni a Kanai's Cube-ban (például 9 db Flawless Royal Amethyst-et 9db Flawless Royal Emerald-ra az Essence of Emerald segítségével). Az Essence-ket vásárolni lehet, ActII-ben a "Squirt the Peddler" nevű NPC-től.

Receptek

A receptek kétfélék lehetnek: a Blacksmith Plan a kovácsnál craftolható itemek receptjeit, míg a Jeweler Design az ékszerész receptjeit jelenti.

Blacksmith Plan: A legtöbb plan a bounty-k teljesítésekor, a ládából esik, de dobhatja goblin, és vannak lootolható plan-ek is (ilyen a Staff of Herding, a Whymsishire-t nyitó bot vagy a Reaper's Wraps bracer). Lehetnek legendary (egy item) és set (teljes szett) típusúak is. Megtanítva a kovácsot craftolhatóvá válik az adott item (természetesen csak akkor, ha megvan hozzá minden maretial). A Blacksmith Plan-ek teljes listája (figyelem a RoS-előtti Plan-eket is tartalmazza) itt elérhető:

https://us.diablo3.com/en/item/blacksmith-plan/#type=legendary&page=1

Jeweler Design: Az ékszerész receptjeinek nagy részére szintén bounty-ból, illetve goblintól tehetünk szert (ezek a gemek fejlesztésére szolgálnak), de vannak megvásárolható receptek is (ezek craftolható itemek, a Hellfire Ring és a Hellfire amulett receptjei). A Jeweler Design-ok teljes listája (beleértve a RoS előttieket is), megtalálható ezen a linken:

https://us.diablo3.com/en/item/jeweler-design/#type=legendary

Infernal machine

Adventure módban, Act 1-2-3-4 fejezetkben megtalálható 1-1 keywarden (kulcs-ikon jelzi, hogy melyik mapon van). A leölésükkel lehet szert tenni azokra a kulcsokra, amelyek az über-bossokhoz vezető portálokat nyitják. Négy portál van a RoS-ban, ennek megfelelően négy Infernal Machine farmolható (az alábbi lista a RoS-előtti, craftolható Infernal Machine-t és a Switch-exkluzív aiimbo-portált is tartalmazza):

Training itemek

A vendorok (kovács, ékszerész) fejlesztéséhez voltak szükségesek a RoS előtt. Két típusuk volt lootolható: Pages of Training (normal fokozaton) és Tome of Training (hell fokozaton és fölötte).

Gemek

A viselhető itemek socketjeibe helyezhető ékkövek. Kétféle Gem létezik a játékban: a "Gem" akármilyen socketbe helyezhető és a színének és rangjának megfelelő típusú és mértékű statot ad a karakternek:

A "Legendary Gem" általában csak ékszer-socketbe helyezhető be (van 1-2 kivétel) és a passzív tulajdonságának megfelelő képességet ad a karakterünknek:

A Gemekkel a fontosságukra való tekintettel külön cikkben is foglalkoztunk, honlapunkon megtalálható például a legendary gemek tulajdonságainak magyar fordítása.

Italok

Kétféle ital van/volt a játékban: a színező-italok (Dyes) és a Legendary Healt potion-ök. Előbbieket már nem lehet külön megvásárolni, a Mystic-vendornál van lehetőség a Transmog funkciónál a felszerelés színezésésre. Utóbbiak lootlhatók és elég változatosk lehetnek, az alábbi képre kattintva meg lehet tekinteni őket:

Ramaladni's Gift (Lyukasztó)

Ez az item minden mástól különböző, egyszer használos eszköz, ugyanis a használata során megsemmisül. Rendkívül fontos item: az a tulajdonsága, hogy a fegvyerekbe új statként egy socketet tud elhelyezni. A droprate-je relatíve alacsony, de aki játszik normálisan, annak esni fog.

2. Viselhető Itemek

A viselhető itemek háromféleképpen osztályozhatók: típus, minőség és szint szerint.

Az itemek típus szerint három osztályba sorolhatók: ékszer (jewel), páncél (armor) és fegyver (weapon).

Minőség szerint lehet normál/common (fehér), magic (kék), rare (sárga), legendary (barna) és set (zöld). A legendary és a set itemek további háromféle minőségben létezhetnek: legendary/set (normál statok), ancient (magasabb statok) és primal ancient (perfekt statok).

Item szint szerint 1-től 70-ig lehet őket osztályozni, viselhetőségük a karakterünk szinjétől függ, illetve a "Level Requirement Reduced" secondary stattal lehet csökkenteni az itemlevel-t.

Mivel a játékben a fenti három osztályozások szerint többezer item létezik, esélytelen ezeket felsorolni. Honlapunk build-készítő alkalmazásában a regisztrált tagok megtalálják a Diablo III teljes item adatbázisát, melyet folyamatosan frissítünk, illetve ezen a linken lehet megtekinteni az összes viselhető itemet:

https://us.diablo3.com/en/item/

Statok

A statok a viselhető itemeken lévő különböző képességek és ezek értékei. A Diablo III legfontosabb statjai az alapstatok:

  • Strenght
  • Dexterity
  • Inetlligence
  • Vitality

Minden karakterosztály rendelkezik egy fő stattal (main stat), amely vagy a Stranght (Barbár, Crusader), vagy a Dexterity (Demon Hunter, Monk), vagy az Intelligence (Wizard, Witch Doctor, Necromancer) lehet. Ezek a karakter sebzését elsősorban meghatározó statok. A main statok azonban nemcsaka sebzésben, hanem a védelemben is fontosak: a másodlagos tulajdonsuk alapján armort (Strenght, Dexterity) és All Resistance-t (Intelligence) adhatnak a karakterünknek. Szintlépéskor main statot és vitalityt is kap a karakter, és az intelligens loot rendszernek köszönhteően ez a két stat a legvalószínűbben rollolódik a droppolt itemeken.

Az alapstatokon kívül még rengeteg, a sebzést és a védelmet befolyásoló stat van. Mivel ezek megfelelő kombinálásával kell a karaktereket építeni, így végtelen számű stat-variáció fordulhat elő a játékban. Emiatt teljes értékű felsorolás nem is lehetséges a statok esetében, így csak a sebzést és a védelmet nagy mértékben befolyásoló statokat soroljuk fel, a buildek építésekor úgyis ezek speciális kombinációjára van szükség az itemeken.

A teljesség igénye nélkül a sebzést nagy mértékben befolyásoló statok (a main staton kívül): Main Damage, Cricical Hit Chance, Critical Hit Damage, Attack Speed, Flat Damage, Damage%, Elemental%. A védelmet befolyásoló statok (a Vitality.n kívül): Armor, All Resist, Life per Hit, Life%. Fontos stat lehet még a Reduce Resource Cost és a Reduce Cooldown is.

Itemek összehasonlítása

Az itemek összehasonlítások három alaptulajdonságot kell figyelnünk: Damage, Tougness és Recovery. A Damage a támadással kapcsolatos mérőszám, a fentiak alapján elég sok statnak a kombinációja befolyásolja. A Toughness a védelem összehasonlítására szolgáló szám, ezt a számot is számos stat befolyásolja. A Recovery regenerálódást, utántöltést jelent, az élettöltést és az erőforrás visszatöltését befolyásoló statok mérőszáma.

Az itemek kiválasztás nem egyszerű feladat, sokféle számítást kell végrehajtani, mert nem mindig az a jobb item, ami több sebzést ad. Általánosságban azt lehet mondeni, hogy a build leíroskban itemenként jelzi a build készítője, hogy milyen statokat kell az adott itemen preferálni és ettől eltérni nem érdemes. Az endgame során például ha egy itemen van Main Stat, CHD, CHC és Socket, akkor jön a kérdés, hogy mit változtassunk:. ha megvan a megfelelő szint, akkor lehet a main Statot jobb átforgatni pl. elementális sebzésre.

Vagy például van egy fegyver ami, nagyon erős, de találunk egy hasonlót (nem ugyan azt a típust), ami mondjuk pár %-al gyengébb, viszont van rajta Fire Demage % plusz, nekünk pedig a builded pont arra épül akkor a számszerüleg a gyengébbik fegyver jobb .

Egy nagyon jó magyar nyelvű írás van a diablo3.hu-n az itemek összehasonlításávasl kapcsolatban, érdemes elovasni:
http://diablo3.hu/2016/05/24/diablo-iii-akkor-es-most-a-targyak-osszehasonlitasanak-evolucioja/