13 hasznos kifejezés, avagy hogyan beszéljünk Diablo II - ül

13 hasznos kifejezés, avagy hogyan beszéljünk Diablo II - ül

A cikk születését az inspirálta, hogy rengeteg az új vagy visszatérő játékos, akik a Diablo II Resurrected kapcsán fognak visszatérni a játékhoz és vagy réges régen elfelejtették a Diablo II nyelvezetét vagy még csak soha nem is hallottk ezeket a kifejezéseket. 

Ahhoz, hogy értsétek, hogy a többi (akár külföldi akár magyar) játékos mire gondol amikor kereskedni vagy csak simán játékban kommunikálni szeretne elengedhetetlenül fontos, hogy ismerjétek a lenti szavakat, kifejezéseket. Ezek ismerete rengeteg felesleges fejfájástól megment titeket, illetve segít abban, hogy a játék, mint közösségi élmény is minőségibb legyen. 

Tudván azt is, hogy sokan közültek egyáltalán nem, vagy csak kicsit beszélnek angolul bízom benne, hogy a kifejezések megismerése segíséget fog jelenteni. 

A cikketben megjelenő szavakat MrLlamaSC videója alapján szedtem össze. 

 

1 - Shako (ejtsd: shékó)

Ez a Harlequin Crest Shako sisakot takarja és az egyetlen tárgy a Diablo II-ben, amire a típusa és nem a neve alapján hivatkozunk. A többi különleges tárgyat általában a neve alapján azonosítjuk. Például a Nightwing's Veil Spired Helm különleges sisakot simán csak Nightwing-nek hívjuk. Ez amiatt fontos, mert ha valaki a chatben egy Shakot keres akkor nem egy fehér vagy egy kék sima Shako típusú sima sisakot keres, hanem konkréten a Harlequin Crest Shako-t. Szóval ha valaki magas rúnát ajánl fel kereskedni és Shako-t kér cserébe akkor hiába van neked sima fehér Shako-d a másik ember nem fog belemenni a cserébe. 

 

2 - occy (ejtsd: oszi)

Ez az Oculus Swirling Crystal nevű fegyvert takarja, amit csak a sorceress tud használni. Nem ez a legjobb sorceress fegyver a játékban, mert a buildedtől függően akad majd hasznosabb. Viszont általános használatra kiemelten jó az extra skillek és a MF (magic find - varázstárgy találás) miatt. 

 

3 - SOJ (ejtsd: esz-ó-dzséj)

Ez a Stone of Jordan nevű gyűrűt takarja, ami az egyik legnépszerűbb gyűrű a játékban. Mivel már alacsony szinten is felvehető, illetve megnöveli a manát 25 százalékkal ezért kimondottan népszerű a játékosok körében. 

Ezt a gyűrűt duplikálják a legtöbben. Mivel az un item duping csalás emiatt nem teszek ide semmilyen linket ami abban segítene,hogy ezt csináljátok. Sorry but not sorry....

A duplikálás oka, hogy ha Hell fokozaton egy adott időben kellően sok Stone of Jordan gyűrűt adnak el a játékosok a vendoroknak akkor Uber Diablo fog megjelenni. 

 

4 - BK (ejtsd: bí-ké)

Ez a Bul-Kathos' Wedding Band gyűrűt takarja. A Stonen Of Jordan gyűrű mellett ez a másik, ami +1 skillt ad. Másfajta játékstílushoz passzol, mert amíg a SOJ a manát növeli addig a BK a life per hit (azaz ütés alapján szerzett életet) növeli. Emiatt utóbbi inkább a közelharcot (melee) használó buildek esetében lesz hasznos. 

 

5 - 40/15

Ez a számkombináció a Ruby Jewel of Fervor ékszerre vonatkozik és azt jelzi, hogy a tárgy 15 százalékkal növeli a témadási sebességet és 40 százalékkal növeli  sebzést.  

Kimondottan mókás buildeket lehet összerakni akkor ha mondjuk négy darabot ebből az ékszerből beleteszel egy pajzsba. 

 

6 - 4os (ejtsd: fór-ó-esz)

Ez a 4 open socket, azaz négy darab üres lyuk kifejezést takarja. 

Mivel a Diablo II-ben a rúnaszavak megalkotása kiemelten fontos rengetegen keresnek olyan fehér tárgyat (fegyver, páncél, pajzs, stb), amelyek rendelkeznek a maximális sockettel. 

Egy négy sockettel rendelkező fehér kardba például a megfelelő rúnák helyes sorrendben való belehelyezésétől például a Spirit rúnaszót lehet létrehozni.

 

7 - torch (ejtsd: torcs)

Ez a Hellfire Torch Large Charm-ot takarja. Ez a charm +3 skillt ad egy véletlenszerű karakterosztálynak. Arra is komoly esély van, hogy nem ahhoz a karakterhez passzoló torch-ot kapod amivel éppen játszol, hanem egy véletlenszerű másikat. Ezt a tárgyat az ún. Pandemonium Event befejezésekor lehet megkapni jutalomként. Egy karakter egyszerre cak egy darab ilyen charmot tarthat az inventoryjában. A ládában persze lehet több is. 

 

8 - anni (ejtsd: eni)

Ez az Annihilus Small Charmot takarja. Ezt az Uber Diabloktól vagy másnéven Diablo klónoktól lehet megszerezni. Abban az esetben ha elég SOJ gyűrű kerül eladásra megjelenhet Uber Diablo. Ilyenkor a 'Diablo walks the earth' szöveg kerül kiírásra és az első szembejövő unique monster maga az Uber Diablo lesz. Ebből is egyszerre csak egy darab lehet az inventorydban. 

 

9 - HOTO (ejtd: hótó)

Ez a Heart of the Oak rúnaszót takarja. Mivel ez a fegyver +3 skillt ad és emellett még a varázslás sebességét (fast cast rate) is növeli kiemelten népszerű. Összességében elmondható erről a rúna szóról is, hogy borzasztó nehezen esnek ki a hozzá szükséges rúnák és érdemes inkább az alacsonyabb szintűeket szépen lassan tuningolni amíg egyre magasabb rúnát nem kapsz belőlük. A rúnák farmolásának legjobb módszere ha solo üzemmódban act 1-ben újra és újra a Countess-t farmolod. 

Ha a chatben azt írják, hogy 38 HOTO akkor az all resist stat értékére utalnak, ami 30 és 40 közötti véletlenszerű értéken mozog. 

 

10 - CTA (ejtsd: szí-tí-é)

Ez a Call to Arms rúnaszót takarja. 

Az ok, ami miatt ilyen fegyvert szinte kívétel nélkül mindenki szeretne magának az, hogy karakterosztálytól függetlenül megadja a barbárhoz tartozó Battle Command és Battle Orders skilleket. Ezt a fegyvert az off-hand vagy másolago fegyverként hordja magánál a játékos. Használatát úgy kell elképzelni, hogy a 'W' megnyomásával fegyvert vált, majd használja a BC és BO skilleket, majd visszavált a rendes fegyverre. 

 

11 - Nigma

Ez az Enigma nevű rúnaszót takarja, ami egy olyan páncél, ami megadja minden karakterosztálynak a rorceress teleportálás képességét. Fontos kiemelni, hogy egyrészt ez egy iszonyú nehezen összeszedhető rúnákból áll, illetve nem ad semmilyen boostot az ellenálláshoz. 

 

12: '1' vagy '2'

Ezt a két számot a chatbe szokták írni és azt jelenti, hogy biztonságos-e használni  a másik játékos teleportját. Az 1 azt jelenti, hogy 'Safe', azaz biztonságos. A 2 azt jelenti, hogy 'Not Safe' azaz nem biztonságos. Főleg a Baal runoknál van fontos szerepe, amikor még a jobbra-balra ténfergő szörnyeket nem ölték meg. Ezek a felkészületlen játékos simán meg tudják ölni. Ha valaki azt írja ki, hogy 'portl running hot' az uganazt jelenti, mint a '2', azaz, hogy nem biztonságos, csak bot írja ki, mert élő játékos nem fog feleslegesen ilyen hoszú szöveget begépelni...

 

13: skillers (ejtsd: skillörz)

Bármilyen méretű charm, amely extra skillt ad. Nem csak arra használják a kifejezést amikor a charm a karakter összes skilljét növeli (például +1 all skills), hanem akkor is amikor csak egy bizonyos típusú skillt növel. A 'PComb skiller' azt jelenti, hogy a Paladin Combat skilljeit boostolja. Ez egy kimondottan keresett charm főleg a Hdin, azaz a Hammerdin vagy még jobban kifejtve a kalapácsot dobáló paladinok körében. 

Remélem, hasznos volt.

Üdv, 

Drizzt

Forrás: 

https://www.youtube.com/watch?v=3zVkl5QPaqs&ab_channel=MrLlamaSC