Így ismerj fel egy csalót a Diablo III-ban

Az S20-as banhammer dacára tovább folytatódik a botolás. A szégyenlistát Leaderboardnak hívják.

Így ismerj fel egy csalót a Diablo III-ban

Farmolj hatékonyan! Ne tökölj! Ne álldogálj a városban! Legyél céltudatos! Speedelj sokat! Válogasd meg a társaid! - Sokunknak ismerősek lehetnek ezek a mondatok, jópárszor láttuk már őket különböző fórumokon. Valóban a hatékony játék lenne a kulcsa a komolyabb progressz elérésének a Diablo III-ban, csakhogy egyrészt egy nyolc éves játékban nem is olyan könnyű betartani a fenti tanácsokat, másrészt maguk a tanácsokat osztogatók sem mindig tartják be ezeket, merthogy van egy sokkal célravezetőbb megoldás: a csalás.

Ennek a cikknek nem az a célja, hogy bárkit is pellengérre állítsak, de az nagyon is célom, hogy mindenki tisztán tudjon látni, ha például egy leaderboardon előkelő helyen álló játékostárs tanácsot ad neki vagy éppen vitába keveredik vele. Nem áll szándékomban semmiféleképpen népszerűsíteni a csalást, így még véletlenül sem fogok megnevezni semmijen illegális programot, de a funkcióikról szó fog esni, igaz igyekszem virágnyelven fogalmazni.

A játék felhasználói szerződését szigorúan értelmezve minden harmadik fél által gyártott program illegális, tehát nem szabad használni. A különböző csaló (vagy ha úgy jobban tetszik: segéd-) programokat én az egyszerűség kedvéért két csoportba sorolom: vannak, amelyek előnyt biztosítanak a használójának és vannak, amelyek inkább kényelmi szempontból érdekesek.

Az utóbbi csoport az egyszerűbb, ezzel kezdem: ide sorolom azokat a programokat, amelyek a Diablo III egyébként is létező funkcióinak használatát könnyítik meg. Két példa: nagyon népszerűek a klicker programok, ezekkel például Kadalától egy kattintással televásárolhatjuk az inventory-t, vagy egy másik: ha elégedetlenek vagyunk a játék beépített kurzorával, akkor egy külső programban lecserélhetjük. Bizonyára számos hasonló, nagyjából ártatlan „addon” létezik még a Diablo III-hoz, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: ezek az EULA szerint illegálisak, bármennyire is megkönnyítik egy funkció használatát, kétszer is gondolja meg mindenki, mielőtt ráguglizik bármire.

A másik nagy csoport a nagybetűs CSALÓ-programok csoportja, ezekre leginkább az jellemző, hogy egy nemlétező funkciót tesznek be a játékba, sőt legtöbbször magát a játékost is képesek helyettesíteni. Van itt minden a maphack-től a teljes funkcionalitású botig, így nagyon is megvalósítható, hogy egy programba a karakter összes lehetséges interakcióját beleírják, a térkép pedig teljes egészében láthatóvá válik a program számára. Vagyis arra sincs szüksége a csalónak, hogy a gép előtt üljön, nyugodtan elmehet és csinálhatja a napi teendőit, aztán majd ránéz a zsákmányra ha van kedve. Sajnos a mai napig vannak, akik ebben a csoportba eső programokat legálisnak gondolják, komoly viták is folynak/folytak ezek legalításáról, sőt vannak olyan public csapatok, ahol kötelező a használatuk. A Blizzard elmondta róluk a véleményét és most már úgy tűnik, hogy időnként a nagyobb banhammer is előkerül.

A hosszúra nyúlt bevezető után nézzük a Diablo III játékosok csalási szokásait picit részletesebben. Nézzük legelőször, hogy milyen árulkodó jelei vannak a csalásnak. A külső jeleken túl (állandóan jó felé megy a csapattárs, tizedpontosságra tudja a különböző értékeket, előre megmondja az elit affixeit, vagy éppen elakad, ide-oda portol) a legárulkodóbb az illető profilja. Lehetőség van teljesen legálisan offline-szerűen játszani, ilyenkor a friend listán offline lesz ugyan az illető, DE a statisztikái frissülni fognak, vagyis a profilján látszódni fog, hogy mennyi paragonja van, mennyi riftet és bountyt teljesített és hány órát játszott. Semmi mást nem kell ehhez megtennünk, mint jobbklikk a nevére és a „View Profile” gombra kattintva körbe is tudunk nézni, például a „Seasons” fülön az aktuális és korábbi season-statisztikákat láthatjuk.

Paragon

Nézzük miről is árulkodnak ezek a számok. A paragon a legegyszerűbb: van egy általános vélekedés, miszerint akinek túl sok a paragonja, az biztos tilosban jár. Ez nagyon leegyszerűsíti a dolgot, tekintve, hogy GR 150 környékére elég gyorsan el lehet már jutni (S21-ben pláne) és viszonylag kevés játékkal is komoly paragont lehet farmolni. Úgyhogy óva intenék bárkit is attól, hogy csak a paragon alapján ítéljen. A többi mutató sokkal beszédesebb.

Season

Ha megnézzük egy játékostárs profilját, látható, hogy az előző seasonokban mit csinált. De mi van akkor ha az aktuális season az első neki? A leaderboard tetején jópár ilyen próbálkozó van. Nem, nem valószínű, hogy egy kurvára szerencsés kezdő játékos profilját nézegetjük. Sokkal inkább egy csaló sokadik accountját, főleg ha ehhez magas paragon, magas játékóra és további magas számok társulnak.

Bountyk

Season 20 során sok gondot okoztak a játékosoknak a public partikat ellepő bounty botok. Materialokat farmoltak velük a csalók, de mivel sok botot nem tudtak rendesen beállítani és azok elakadtak, így a laikus játékosok is könnyen kiszúrták őket, jött a report, aztán season végén a hammer. Jelenleg sokkal kifinomultabb módszerrel oldják meg a dolgot: egy külön erre a célra vásárolt accounton fut a bot és bounty végén inveli az egész csapatot. Ha mégis összefutnánk egy bounty bottal publicon, azt a profilján azonnal látni fogjuk. Mit jelent ez a számok nyelvén? A statisztikákba a csapat által teljesített bountyk száma kerül be, vagyis egy teljes kör esetén 25. Tegyük fel, hogy valaki nagyon bekockul (vagy bátorra issza magát) és órákon keresztül képes ezt játszani akár több nap is hetente, akkor szerintem komoly agykárosodás nélkül maximum 50 kört tud megcsinálni egy héten, ez 1250 bounty. Mivel kb egy season 12 hétből áll, így a nagyon-nagyon bounty-buzi játékosok képesek rá, hogy season végére legyen nekik 15000 bounty-juk. Nem season közepén, hanem a legvégén! Jelenleg durván 4 hét telt el a seasonból, így ez a szám arányosítva: 5000. Vagyis a szubjektív véleményem az, hogy ha olyannal találkoztok publicban, aki efelett van, az jó eséllyel bot, lehet is figyelni a mozgását.

Nephalem Rift

A Nephalem Rifteken a Greater Riftek kulcsait farmolják, illetve ide számolódnak a lefutott Greater Riftek is (season elején jellemzően speedrunok, a jóval lassabb pushok, csak később jönnek). Bizony jópáran már több ezernél tartanak. Itt is a számokból induljunk ki. Én átlag 2 percet számolnék egy riftre mindennel együtt és akkor még jóindulatú is vagyok szerintem. Olyan konkrét határszámot nem lehet itt mondani, mint az előző esetben, de azért ha utánaszámolunk picit, akkor csak látható, hogy ha van egy adott játékos és napi 8-10 órán keresztül csak és kizárólag 2 perces rifteket speedel, az az anyját is meg fogja ölni egy hét után. Tegyük fel azonban, hogy emberünk akkora barom, hogy minden áldott nap képes 4 teljes órát ezzel tölteni. Jelen pillanatban 25,5 nap telt el a seasonból, vagyis a kockább beállítottságú játékostársak kb 3000 Nephalem Rift-nél tartanak eddig S21-ben. Ha kockák és nem csalók. Merthogy a leaderboardok tetején kb minden második embernek legalább kétszer ennyi van.

Játékórák

Ezek a legbeszédesebb mutatók, a számításuk sem bonyolult, aztán elő kell venni a józan paraszti eszünket és gondolkodni picit. A profil „Season” részén látszik, hogy a delikvens melyik karakterosztállyal mennyit játszott eddig. Ezeket a számokat össze kell adni és ki lehet számolni a napi játékórák számát. A képlet a következő: 24*{összes játékórák száma} / {seasonból eddig eltelt órák száma}. Az eredményt persze sokféleképpen lehet értékelni, de vegyünk egy nagy levegőt és gondoljunk bele: vajon mennyit lehet naponta játszani egy nyolcéves játékkal munka, család, iskola, más hobbi, alvás, evés, házimunka stb mellett? Hát… szerintem 12+ órát biztosan nem. De ez persze szubjektív és mint tudjuk a szuperhősök köztünk járnak.

Végezetül nézzük meg a gyakorlatban, hogyan néz ki az, amiről ilyen szép kisregényt írtam. Az alábbi képeken egy botos csaló adatlapja látható, a leaderboardról screeneltem. Látjuk, hogy ez a második seasonja (a huszadikban kb semmit nem csinált egyébként) és egy rendkívül szorgalmas fiatalemberről van szó: 10722 Rift és 585 játékóra (ami napi 23 órára jön ki) szerepel a neve mellett. Bountyt nem ezzel az accounttal farmoltat, vagyis kulcsfarmot és magasabb (és lassabb) GR-eket futtat folyamatosan, emiatt a paragonja is szépen alakul.

Fontos tudni, hogy a fenti viselkedési "normák" PC-re igazak, a konzolos játékosknak is vannak bizonyára trükkjeik szép számmal, de az X-Box One és a PS4 verziókon csak a Season online. A non-season játék offline történik, és használhatók moddolt, erősen módosított itemek. Az a konzolos játékos, aki tehát igazán erősnek akarja magát érzeni, teljesen legálisan megteheti non-seasonban.